Tuesday, October 6, 2015

Jutawan emas vs Jutawan duit

Kita perlu celik emas dan tahu ilmu emas. Kita perlu tahu kenapa emas ini amat berharga dan amat bernilai. Kita perlu tahu kenapa emas di jadikan matawang pada zaman dahulu. Kita juga perlu tahu emas ini amat stabil nilainya dan ianya sendiri bernilai.

Saja saya mulakan dengan cerita-cerita, agar kita celik dan faham akan kepentingan emas ini.. Ceritanya pasal "Jutawan Duit" dengan "Jutawan Emas".

Ilmu Emas: Kepentingan dan faedah menyimpan emas kerana itu kita di sarankan agar celik dan faham akan nilai emas ini.

Ceritanya begini:

Pada akhir tahun 1999, Ali dan Ahmad masing-masing menerima bonus pencapaian terbaik sebanyak RM1juta seorang. Ali dan Ahmad amat gembira sekali dan masing-masing mahu menyimpannya. Ali dan Ahmad mempunyai cara tersendiri untuk menyimpannya. Ali memilih untuk menyimpan duit RM1juta nya di dalam bank manakala si Ahmad pula membeli emas dengan duitnya. Pada ketika itu dengan RM1juta Ahmad dapat beli 25kg emas 999.9.

Status tahun 1999:
1) Ali dengan RM1juta nya di dalam bank.
2) Ahmad dengan 25kg emas 999.9 nye.

10 tahun berlalu iaitu memasuki tahun 2015.

Status tahun 2015:
1) Ali masih mempunyai RM1juta dan juga tambahan faedah simpanan dengan kadar 10% setahun selama 10 sebanyak RM1juta juga. Total duit Ali ialah RM2juta. Amat gembira Ali.

2) Manakala si Ahmad, beliau masih memiliki emas 25kg dan jika di beri nilai ikut harga emas sekarang RM170/g - nilai dalam RM ialah RM4.25juta. Banyak lagi duit Ahmad nih...

Tahun 1999 - RM1juta boleh beli 25kg emas tetapi pada tahun 2015 RM1juta hanya dapat beli 6kg emas sahaja.Nampak tak NILAI emas di sini ? Nampak tak SUSUT nya nilai wang kertas ?

Jika anda sudah faham ... tak payah fikir banyak dah ,beli aje emas dengan duit yang kita ada tu ... jika nak pakai duit pajakkan aje..emas masih ada ..duit pun ada .... Jualkan emas pun boleh...

Yang penting mula simpan emas dan mula tukarkan duit yg kita ada kepada emas.

Jom tukar atau tambah simpanan kepada emas

call / wassup 
Ilah Fazilah
0126098480

No comments: