Friday, June 17, 2016

SIMPANAN KALIS BOROS

👣 SIMPANAN KALIS BOROS 👣
.
Dua prinsip penting bila nak simpan duit supaya kekal lama iaitu "paksa dan lupa".
.
Simpanan ni memang kena paksa. Kalau ikutkan hati, belanja lebih seronok berbanding simpan. Sebab itu pakar kewangan sarankan, paksa diri simpan 10% daripada pendapatan, selebihnya baru belanja. Kalau tak dipaksa, memang kita tak akan menyimpan.
.
Kedua, simpanan tu tak boleh diingat-ingat. Simpan dan lupakan. Kalau simpan dalam Tabung Haji, sorokkan buku tu dan jangan sesekali link dengan mana-mana kad ATM supaya kita 'lupakan' simpanan tu.
Kalau diingat-ingat selalu, duit simpanan tu akan cepat bocor. Simpan, simpan, keluarkan. Simpan, simpan, keluarkan. Sampai ke sudah simpanan tak pernah cukup.
.
Salah satu cara berkesan melupakan simpanan ialah dengan tukar duit kepada emas. Emas tak ada nombor-nombor ringgit, yang ada hanyalah gram. Ia gagal menjentik nafsu berbelanja sebagaimana duit.
.
Bagi sahabat yang nak simpan emas, jangan bercita-cita terlalu besar. Paksa diri simpan 1 GRAM 1 BULAN sudah memadai. Yang penting ialah KONSISTEN.

Beli, simpan dan lupakan. Sedar-sedar, at least kita ada 12 gram setahun. Anggaplah ia portion simpanan kalis boros. Yang selebihnya, boleh simpan dalam akaun seperti Tabung Haji kalau mahu.
.


Crdt:mohdzulkiflieshafie

Hubungi saya...
Stokis Sah Powergold
0126098480

No comments: